Pisică sălbatică sau pisică fără stăpân – cum facem diferența?
Dacă ai descoperi vreodată o pisicuță necunoscută plimbându-te pe stradă sau îngrijindu-ți grădina, cum ai reacționa la ea? La primele impresii, este un pas important să ne dăm seama dacă această felina singuratică este un vagabond (nu are stăpân) sau este sălbatic; deși toate provin de la pisici domestice, există diferențe cheie în ceea ce privește sentimentele lor față de oameni și abordările pentru a le ajuta.
În acest articol, aruncăm o privire asupra diferenței importante dintre felinele fără stăpân și sălbatice, inclusiv caracteristicile fizice și comportamentale, carete pot ajuta să descifrezi dacă o pisică are nevoie de ajutor.
Pisici vagaboande (fără stăpân)
O pisică fără stăpân este definită ca o pisică ce a experimentat să fie „socializată” ca animal de companie domestic, dar din motive nefericite a fost pierdută sau neglijată din cauza contactului său cu mediul de acasă și cu oamenii.
Numărul de pisici fără stăpân din lume este în continuă creștere și deseori pot fi înfricoșate, înfometate și, posibil, să aibă o sănătate precară din cauza condițiilor lor instabile de viață. Deși o pisică fără stăpân poate părea inițial anxioasă și speriată față de oameni, aceste pisici pot fi salvate și reabilitate cu succes ca animale de companie într-un mediu adecvat. Cu încurajare și răbdare, o pisică fără stăpân se poate reaclimatiza adesea la mediul ei domestic – cu toate acestea, dacă o pisică fără stăpân a fost lipsită de interacțiune umană pentru o perioadă lungă de timp, ea poate deveni în cele din urmă sălbatică.
Pisicile sălbatice
O pisică sălbatică este identificată ca o pisică ce nu a întâlnit niciodată interacțiunea umană sau care a pierdut complet contactul cu oamenii, pe o perioadă extinsă de timp. Născute de obicei din pisici sălbatice sau fără stăpân, felinele sălbatice sunt obișnuite să supraviețuiască în aer liber și se tem de oamenii care încearcă să se apropie de ele. Pisicile sălbatice sunt foarte lipsite de încredere în oameni și, atunci când se simt amenințate, pot deveni adesea agresive și pot trece la modul de atac. Experții sfătuiesc iubitorii de animale să nu adopte pisici sălbatice, deoarece nu este probabil să se adapteze să trăiască în interior deși li s-ar furniza hrană – trăiesc în pace în sălbăticie. Cu toate acestea, pisoii născuți din pisici sălbatice pot fi introduși oamenilor încă de la naștere și adoptați într-un cămin sigur.
Cum să descoperi diferența: semne cheie
Înțelegerea diferenței dintre felinele fără stăpân și sălbatice te poate ajuta să descifrezi cel mai bun mod de a interacționa și, în plus, să stabilești dacă a lua acțiune este abordarea potrivită pentru bunăstarea pisicuței. Aruncă o privire la aceste semne cheie fizice și comportamentale, pentru a face diferența:
Aspectul fizic
- O pisică fără stăpân poate părea adesea murdară și are o blăniță dezordonată
- O pisică sălbatică va avea probabil blana curată și va părea în general bine întreținută
- O pisică fără stăpân care a fost pierdută de câteva săptămâni poate părea subponderală și rea
- Masculii sălbatici sunt adesea identificați ca având un cadru muscular și cicatrici de la lupte
Comportament
- O pisică fără stăpân se poate apropia de tine și merge cu coada sus, arătând prietenie
- O pisică sălbatică va evita întotdeauna interacțiunea umană atunci când este abordată
- O pisică fără stăpân poate vocaliza prin mieunat sau toarce când este atinsă
- O pisică sălbatică nu va comunica vocal
- Pisicile fără stăpân tind să fie vizibile pentru oameni în timpul zilei, căutând hrană și adăpost
- Pisicile sălbatice sunt rareori active în timpul zilei și sunt în mod normal nocturne
Orice fel de pisicuță întâlnești, este bine să cunoști toate aceste informații pentru o putea ajuta cu adevărat și pentru a nu interveni în defavoarea ei, atunci când este cazul.